Wat doe jij met alle kindertekeningen en knutselwerkjes?
Er is natuurlijk niets mooiers dan de tekeningen en knutselwerkjes van je kind! Of wat dacht je van het super lieve moederdagcadeau geknutseld op school? Die kun je natuurlijk niet weggooien! Maar na een paar maanden of jaren school kunnen de tekeningen aardig oplopen. Hoe zorg je ervoor dat je woonkamer, kasten en lades niet uitpuilen van de tekeningen?
Hier wat tips!
- Zorg voor een vaste plek in huis waar je alle tekeningen, boekjes en toetsen tijdelijk verzamelt. Dagelijks neemt je kind spullen mee naar huis. Om te voorkomen dat die door je hele huis gaan slingeren en je er meteen een beslissing over moet nemen, berg je ze tijdelijk op. Bij ons is dit een lade. Is de lade vol dan roep ik alle kinderen bij elkaar voor een 10-minuten-uitzoek-sessie. Ze mogen dan zelf kiezen wat ze willen houden en wat er weg kan. Wees duidelijk: de stapel weg moet groter worden dan de stapel houden. Anders groeit je huis dicht 😉
Het ene kind gooit makkelijker weg dan het andere kind. Zie deze uitzoeksessie als een goede oefening om je kind in te laten zien dat het niet alles kunnen bewaren. Daarnaast helpt het om je kind beslissingen te laten nemen. Bijkomend voordeel is dat je kind kiest en jij dus niet net die ene tekening weggooit, die het juist zo mooi vindt 😉
Vervolgens wil het niet zeggen dat je ook echt alles moet bewaren wat de kinderen willen. Er is in ieder geval alvast een eerste stap gezet! Wat van de kinderen weg mag, kun je meteen in de papierbak doen. Dat schiet alvast lekker op.
- Creëer een ruimte in huis waar je tekeningen op kunt hangen. Bijvoorbeeld aan de muur met wissellijsten, aan een deur, of met wasknijpers aan een draad. Afhankelijk van de ruimte en aantal kinderen bepaal je een maximaal aantal tekeningen. Bespreek met je kind welke tekening een ereplekje krijgt. Hangen jullie een nieuwe tekening op, dan gaat er een oude tekening weg.
- Bedenk van te voren hoeveel werkjes je wilt bewaren als herinnering voor later. Schrijf altijd naam (bij meerdere kinderen) en datum op de achterkant. Dat is leuk voor later!
Koop een mooie bewaardoos waar je alles in stopt. (Ik adviseer altijd dat elk kind z’n eigen herinneringendoos heeft. Hoe je die maakt en wat je daarin stopt, lees je hier.)
- Creëer in de woonkamer of in de kamer van het kind een plek waar de 3D-knutselwerkjes komen. Kies voor maximaal 2 of 3 knutsels. Ook hier rouleer je, een nieuwe erbij betekent een oude weg.
- Maak foto’s van de werkjes en tekeningen die je niet houdt. Er zijn handige apps waar je je kindertekeningen en -knutsels kunt bewaren en ook delen met je familie, zoals kidsquote.net, friddo.com, keepy.me of artkiveapp.com. Kijk uit dat je ook niet honderden en honderden foto’s van alle tekeningen maakt. Wees selectief!
Heb jij nog een goede tip? Of gebruik jij een andere app waar je goede ervaringen mee hebt? Laat het dan hieronder weten.
Maak bij dat uitzoeken ook een stapeltje (mn platte knutsels) die je in een envelop doet en naar opa en oma (of andere familieleden) stuurt.
Ja dat is ook een goede aanvulling Marjon, dankjewel!