Selecteer een pagina

8 tips om uitstelgedrag tegen te gaan

Uitstelgedrag, we hebben het allemaal wel eens op een bepaald moment van de dag voor een bepaalde klus of taak die gedaan moet worden. Maar hoe kom je toch in actie? Acht tips om nu wel aan de slag te gaan met je uitgestelde taak!

  • Kies er één

Je hebt waarschijnlijk verschillende dingen die je graag wilt doen maar die je maar voor je uit blijft schuiven. En aangezien je geen 10 dingen tegelijk kunt, kies je er 1 uit waar je je de komende tijd op focust.

  • Begin vandaag

Ja, er is nu geen weg meer terug 😉 Zodra je weet wat je wilt gaan doen, moet je ook meteen actie ondernemen. En nu hoor ik je denken: ja maar ik sta op het punt naar m’n werk te gaan of ik ga zo naar bed toe. Geen excuus, je gaat toch iets doen waardoor je een ieniemienie stapje vooruit gaat in het doen van deze taak. Dus bijvoorbeeld door iets klaar te leggen wat je nodig hebt bij deze taak, of door een tijd in je agenda te blokken om het dan te gaan doen. Want vergeet niet: een klein beetje iets doen, is nog steeds iets doen. Dus ga ervoor!

  • Bepaal je doel

Wat wil je bereiken met het doen van deze taak? Schrijf het desnoods op en visualiseer het. Want als je denkt aan een prachtig opgeruimde kast waar alles op z’n plek ligt en je rust ervaart ben je eerder geneigd in actie te komen daarvoor.

  • Weg met de afleidingen

Wat zijn jouw afleidingen? Is het Facebook, WhatsApp of dat heerlijke boek waar je jezelf in kunt verliezen?

Zet je afleidingen even uit je hoofd of letterlijk uit als het om je mobiel gaat. Zorg dat je je voor de volle 100% kunt focussen op je klus.

  • Plan je tijd

Liever een half uur knallen dan na drie uur door de bomen het bos niet meer zien en helemaal uitgeput en ontmoedigd raken. Zodra je weet wat je gaat doen, je je afleidingen hebt uitgezet is het een kwestie van go, go, go. Begin eens met een half uur gefocust aan de taak. Heb je daarna nog tijd en zin, dan plak je er nog een half uurtje bij. Hou het klein en overzichtelijk, begin niet te groot.

  • Weg met het schuldgevoel

Kun jij je nog heel lang schuldig voelen over iets wat je eigenlijk had moeten doen maar toen (ook) hebt uitgesteld? Niet meer doen, gedane zaken nemen geen keer. Kortom: daar kun je nu toch niks meer aan doen. Accepteer het, laat het achter je en ga aan de slag!

  • Vertel het anderen of nog beter: maak een weddenschap

Vertel aan anderen wat je gaat doen. Of nog beter, sluit een weddenschap af. Dus spreek met iemand af wat je gaat doen en wanneer het af is. En hang daar dan een beloning aan vast. Op die manier heb je een hele mooie stok achter de deur om de uitgestelde taak nu echt te volbrengen.

  • Maak het leuk

Zet een muziekje aan en zorg dat je een beloning hebt voor als je klaar bent. Op die manier maak je het extra leuk voor jezelf tijdens je uitgestelde taak, maar weet je ook nog eens dat er een mooie, lekkere of fijne beloning voor je klaar staat of ligt als je klaar bent.

Wat zou jouw beloning zijn? Ik vind het al heerlijk als ik de taak van mijn te doen-lijstje kan strepen. En daarna genieten van een kop thee mét chocolade en wat te lezen. En jij?

———

Heb je ook zo’n zin gekregen om in actie te komen en je klus niet langer uit te stellen? Waar wacht je nog op? Plan tijd in je agenda of doe het nu meteen!

Wil je liever hulp waardoor het sneller en gemakkelijker gaat? Geen probleem! Pak dan nu meteen de telefoon en bel me, dan kom ik het samen met je doen: 06 – 44 954 250.

———