Selecteer een pagina

Waar beginnen als je gaat opruimen?

Moeilijke vraag hè! Als het op verschillende plekken rommelig is in huis, waar begin je dan met opruimen? Je leest hier wat voor jou de beste plek is om te starten!

Denk niet dat je alles in één dag opgeruimd krijgt. Of dat je alles tegelijkertijd kunt doen. Dat zorgt er alleen maar voor dat je overweldigd en ontmoedigd raakt, en dat wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. Spullen die je in jaren hebt verzameld in je huis kun je nu eenmaal niet in een weekend opruimen. Stapje voor stapje dus, één ding tegelijk!

Maak een lijst

Start met het maken van een lijst van rommelplekken die opgeruimd moeten worden. Maar hou het wel klein. Dus niet: de woonkamer. Maar kies plekken die maximaal vier vierkante meter groot zijn. Bijvoorbeeld de zithoek, de eettafel of een kast. Schrijf ze op.

Selecteer uit die rommelplekken de top 5 van plekken waar jij je het meest aan ergert. En de top 3 van plekken waar je dagelijks de meeste tijd doorbrengt.

Leg nu de twee lijsten naast elkaar. Is er overlap? Staat bijvoorbeeld de badkamerkast in allebei je lijsten bovenaan? Dan begin je daar! Twijfel je, begin dan gewoon met de nummer 1 van de lijst van rommelplekken waar je je het meeste aan ergert. Aan de andere plekken begin je de volgende keer.

Begin klein

Belangrijk is dat je klein begint. Wil je de kledingkast opruimen, begin dan met twee planken. Opruimen gaat altijd langzamer dan je denkt. Dat komt doordat je beslissingen moet nemen die misschien niet altijd even makkelijk zijn. Dat kost tijd. Neem die tijd!

Extra tips:

  • Begin bij voorkeur in een leefruimte. Want hier word je meerdere keren per dag geconfronteerd met je probleem. En dat levert stress op. Begin daarom in de keuken, badkamer of woonkamer, en niet op zolder of in de garage.
  • Begin liever met het uitzoeken van kleding of boeken dan met foto’s of spullen uit een erfenis. Die laatste zijn moeilijker omdat er een emotionele lading aan zit. Daarom duurt het langer om ze uit te zoeken.

 

En waar ga jij beginnen met opruimen? Heel veel succes! Twijfel je nog wat voor jou de beste plek is? Stuur me gerust een mail info@werkplekoporde.nl of maak een belafspraak, dan denk ik graag met je mee.