Selecteer een pagina

Deze spullen vervang je waarschijnlijk te weinig

Bepaalde producten zijn nu eenmaal sneller aan vervanging toe dan anderen. Vervang jij regelmatig je wc-borstel, tandenborstel of schuursponsje? Hier een overzicht van wat spullen die je waarschijnlijk niet regelmatig vervangt.

  • Wc-borstel

Ken je ze? Van die borstels in restaurants die al maanden of zelfs jaren in gebruik zijn en nooit goed afgespoeld worden. Zo eentje die je eigenlijk al niet eens durft vast te pakken. Getsie! En nergens voor nodig.  Maar hoe zit het met jouw wc-borstel thuis? Je kunt eenvoudig en goedkoop losse borstels kopen in de winkel.

En vergeet verder niet om de borstel meteen na gebruik schoon te spoelen door hem even vast te houden als je de wc door spoelt. En zorg natuurlijk ook dat je de houder regelmatig schoon maakt.

  • Tandenborstel

Experts adviseren om elke 3 maanden je tandenborstel te vervangen. Ben je ziek geweest, dan kan het raadzaam zijn om je borstel eerder te vervangen. Ook als de haartjes van je borstel erg wijd staan, is deze aan vervanging toe.

  • Brand- en CO2 melders

Wist je dat er een houdbaarheidsdatum op deze melders zit? Test de melders dus regelmatig en vervang op tijd de batterij. De meeste melders geven dit aan door te gaan ‘piepen’. Zo niet, vervang de batterij dan zeker 2x per jaar.

  • Make-up

Ook op je make-up staat een houdbaarheidsdatum. Kijk maar eens of je een potje ziet met daarin een getal. Dat getal geeft de houdbaarheid in maanden aan na het openen.

En wat dacht je van je make-up kwasten, hoe lang heb je die al niet gewassen of vervangen?

  • Zonnebrandcrème

De meningen zijn verdeeld over hoe lang je zonnebrandcrème kunt bewaren. Maar zeker is wel dat een open fles of tube z’n werking (iets) verliest. Dus heb je nog wat over van vorig jaar, extra uitkijken dus. Wil je het zekere voor het onzekere: weg ermee!

  • Scheermesje

Wacht niet tot de mesjes bot zijn en ze gaan roesten waardoor je meer kans hebt om jezelf open te halen en infecties te krijgen. Regelmatig vervangen dus.

  • Keuken spons / schuursponsje

Een ware bron van bacteriën en schimmels. Het Voedingscentrum adviseert zelfs om hem helemaal niet meer te gebruiken. Een afwasborstel is een goed alternatief, hoewel je die ook regelmatig moet vervangen. En gebruik je een vaatdoekje? Was deze regelmatig op 60 graden!

 

Extra tip: gebruik je oude tandenborstel om op plekken te komen die je normaal niet zo makkelijk kunt schoonmaken. Ik gebruik ze bijvoorbeeld bij het schoonmaken van kranen en afvoerputjes voordat ze de prullenbak in gaan.

 

Heb jij nog een tip van spullen die regelmatig vervangen moeten worden maar vaak worden vergeten? Laat het ons weten!