Selecteer een pagina

Meer structuur in je huishouden met deze 7 huishoudelijke taken

Mis jij ook structuur in je dagelijkse huishoudelijke klussen? Heb je regelmatig het idee dat je achter de feiten aanloopt en kun je wel wat routine gebruiken als het om je huishouden gaat? Begin dan met het doen van deze huishoudelijke taken elke dag. Dé basis voor je huishoudschema. Je zal zien dat je huis er van opknapt en jij ook!

  • Doe de afwas/zet de vaatwasser aan

Hou elke dag de afwas bij. Daardoor loopt het niet op waardoor je aanrecht er ontploft uitziet.

Heb je een vaatwasser dan is er iets minder werk dan voor wie de afwas met de hand moet doen.
Geen afwasmachine? Doe dan dus elke dag de vaat. Kijk wat voor jou een handig moment is. Misschien wil je het doen na het avond eten? Gezellig met een gezinslid de dag doornemen? Of liever rustig met een muziekje aan?
Was en droog je alles meteen af, of gebruik je liever een droogrek waar je alles op laat drogen? Wat je ook doet, kies wat voor jou werkt en wat een handig moment is.

Heb je een vaatwasser zorg dan dat je vieze vaat er meteen inzet, heerlijk uit het zicht. En vergeet hem niet aan te zetten als die vol is en leer jezelf aan om de vaatwasser ook meteen uit te ruimen als die klaar is. Een vaatmoment op de dag helpt, dus bijvoorbeeld ’s avonds voor het slapen gaan aanzetten en ’s ochtends meteen uitruimen.

  • Check de vloeren

De tweede huishoudelijke taak die je dagelijks doet, is je vloeren checken.

De bedoeling is dat je de vloeren vanaf nu bijhoudt. Dus zie je iets liggen, ruim het meteen op! Dat kan heel eenvoudig zijn door het gewoon even op te rapen of met een nat doekje schoon te maken.

Heb je tijd om een stofzuiger door het hele huis te halen, prima. Heb je alleen tijd om even snel de beneden boel te doen, super.
Helemaal geen tijd maar ligt er wel van alles? Pak een stoffer en blik, bezem, natte doek of kruimeldief en haal het weg. Een kwestie van een paar minuten maar maakt je huis wel meteen schoner.

Ik vind het fijn om in ieder geval de beneden boel een paar keer per week te stofzuigen. Maar eigenlijk liggen er dagelijks allerlei kruimels onder de tafel en in de keuken. Daar pak ik dan de steelstofzuiger voor die in de keuken staat. Super praktisch, want de vloer is in een paar seconden weer schoon.

Kijk wat je met dweilen wilt doen en wat haalbaar is voor je. Met een nat doekje kun je in ieder geval snel de ergste vlekken weghalen. Een uitgebreide dweilbeurt plan je voor een moment in als je tijd hebt.

Het doel van deze routine is dat je in ieder geval een snelle check doet en schoonmaakt waar nodig!

  • Doe een was van start tot finish (Dat betekent dus een was aanzetten, drogen, opvouwen en in de kast doen.)

Zeker bij grote gezinnen is de was een dagelijks terugkerend probleem. De wasmand is namelijk nooit leeg!

Om het echt goed bij te houden, is het advies om jezelf aan te leren om elke dag de was te doen. En dan dus niet alleen een wasmachine aan te zetten, maar die ook meteen op te hangen of in de droger te doen, op te vouwen en weg te leggen in de kasten.

Natuurlijk hoef je dit niet te doen als je alleen woont, kijk dan wanneer het nodig is om een wasje te draaien.

Vergeet bij deze taak ook zeker niet om gezinsleden in te schakelen! Zorg dat voor iedereen duidelijk is waar de vieze was moet komen zodat het gewassen wordt (de vloer telt niet ?). Heb je (jonge) kinderen? Die kunnen al best snel meehelpen met het opvouwen van spullen. Jonge kinderen kunnen prima af en toe helpen met het opvouwen van handdoeken of ondergoed. Leer grotere kinderen dat ze zelf de kleding moeten opruimen in hun kast.

Het idee is om structuur aan te brengen als het gaat om het doen van de was. Omdat het iets is wat heel snel oploopt. En het gaat dus niet alleen om het wassen van je spullen, het drogen, opvouwen en wegleggen hoort ook bij deze taak!

  • Check de wc (en maak schoon indien nodig ?)

Check elke dag even de wc (of wc’s) in huis. Als het goed is, ben je er toch regelmatig ? dus check dan meteen even hoe ze eruit zien. Echt een kleine moeite om dan meteen de wc borstel er doorheen te halen als dat nodig is, of een vochtig wcpapiertje over de bril te halen.

Hierbij helpt het ook absoluut om gezinsleden aan te spreken als zij er een bende van hebben gemaakt. Jij hoeft niet de enige in huis te zijn die de wc schoon maakt!

Natuurlijk heeft je wc ook regelmatig een grote schoonmaakbeurt nodig, plan die in op een voor jou handig moment. Voor deze routine gaat het erom dat je dagelijks even een snelle check doet en schoonmaakt waar nodig. Zo voorkom je dat het uit de hand loopt!

  • Ruim rommel op/Hou oppervlaktes leeg

Heb jij last van magneetplekken in huis? Dus van die plekken waar altijd wel spullen liggen die daar eigenlijk niet horen? Leer jezelf aan dat je elke dag een beetje opruimt. Natuurlijk heb je geen puf in een uitgebreide opruimsessie elke dag, zeker niet na je werkdag. Dat is ook niet de bedoeling van deze routine.

Maar loop dagelijks even belangrijke oppervlaktes langs. Zoals het aanrecht, je tafel, trap maar ook de wasbak van de badkamer. Zorg dat ze leeg zijn elke dag. En haal zo nodig een doekje eroverheen.

Wat ook al helpt: ruim meteen op nadat je iets gebruikt hebt. Dus schaar meteen terug in de lade bijvoorbeeld. Probeer het maar eens. Je zal zien dat je huis en hoofd er baat bij hebben als deze oppervlaktes (waar je dagelijks langskomt) zijn opgeruimd.

Wil je wat meer tips over het opruimen van je magneetplekken? Lees ze in de blog over magneetplekken.

  • Check de post/je mailbox

Hou elke dag je post bij. Of het nu de papieren post is of de mails in je mailbox. Door elke dag een vast moment te creëren hou je het bij en zie je geen belangrijke documenten en berichten meer over het hoofd.

Het gaat erom dat je weet wat er speelt. Als je dagen je post of mail niet checkt, stapelt het zich op waardoor je het overzicht kwijt raakt. Door het dagelijks bij te houden, hou je grip op de zaken. Dat wil overigens niet zeggen dat je ook altijd meteen alles moet afhandelen. Dat kan best op een andere dag of tijdstip, zodat je dan bijvoorbeeld in één keer je betalingen of mails beantwoord. Plan zo’n administratie moment wel in!

Mis je structuur in je administratie of mailbox? Weet dan dat je in no-time een eenvoudig en makkelijk te volgen structuur hiervoor kunt krijgen. Speciaal daarvoor heb ik op verzoek twee online cursussen ontwikkelt. Zo krijg je én hou je overzicht in je administratie en mailbox, en vergeet je nooit meer een belangrijke mail te beantwoorden en een betaling of declaratie te doen.

Een online cursus kost je maar € 24,50! Kijk hier voor meer informatie over Administratie op Orde of Mailbox op orde.

  • Doe een avondroutine

Doe jij elke avond al een rondje door je huis? Bij mij is het gewoonte om even 10 minuten een rondje door het huis te doen voordat ik me klaar maak om te gaan slapen. Ben je geen avondmens? Doe je rondje dan lekker in de ochtend, of de middag, wat voor jou goed uitkomt!

Doe je nog helemaal geen rondje door je huis elke avond, start dan vanaf vandaag en check even of je alle taken van deze challenge hebt gedaan!

Maar tijdens het rondje is het ook goed om te kijken of spullen weer terug op hun plek liggen, of dingen die je juist klaar moet zetten om de volgende ochtend soepel te laten verlopen. Zoals bijvoorbeeld brood uit de vriezer, tas klaar zetten voor morgen, kleding klaarleggen. Dit zijn slechts wat voorbeelden, dat verschilt voor iedereen natuurlijk.

Idealiter is 10 minuten. Dat klinkt niet veel, maar als je in turbostand door het huis gaat, kun je echt heel veel doen in deze tijd.

———

Dit zijn de 7 taken die de basis vormen voor jouw huishoudschema. Welke taken doe je al regelmatig?

Natuurlijk zijn er uiteindelijk meer taken die ervoor zorgen dat je een schoon, goedlopend en opgeruimd huishouden hebt. Wil je een uitgebreid persoonlijk huishoudschema speciaal voor jouw situatie? Maak dan een belafspraak met me. In ongeveer 45 minuten kan ik een kant-en-klaar schema voor jouw persoonlijke situatie maken.

De kosten zijn € 60. Interesse? Stuur een mail naar info@werkplekoporde.nl of Plan hier meteen een belafspraak in.