Selecteer een pagina

Zo laat je kinderen meer opruimen en huishoudelijke taken doen

Voor veel ouders is het een terugkerend dagelijks strijdpunt met hun kinderen: meehelpen met opruimen en huishoudelijk taken doen. Want welke taken kun je ze geven en hoe zorg je ervoor dat ze het ook daadwerkelijk gaan doen? Lees hier de belangrijkste regels en download het handige overzicht met taken voor je kind, onderverdeeld per leeftijd.

  • Begin op jonge leeftijd

Lees je dit terwijl je kinderen midden in de pubertijd zitten? Poeh ja, sorry maar dan ben je eigenlijk veel te laat 😉 Idealiter begin je vanaf het moment dat ze kunnen lopen.

  • Geef het goede voorbeeld

Je kind gaat natuurlijk niet z’n eigen bordje naar de vaatwasser brengen als jij het zelf ook standaard op tafel laat staan. En dat geldt eigenlijk voor alles. Kortom: ‘Practice what you preach’, ofwel ‘Doe wat je zelf verkondigt’.

  • Maak het leuk

Kinderen zien niet altijd het nut in van opruimen of het doen van bepaalde taken. Dus waarom zouden ze dat dan doen? Door het leuk te maken of door ze te motiveren krijg je vaak meer voor elkaar en zullen ze het de volgende keer sneller doen. Dus zet een leuk muziekje op, maak er een wedstrijdje van of beloon ze met (extra) zakgeld bijvoorbeeld.

  • Maak duidelijke afspraken

Bespreek met je kind welke taken er gedaan moeten worden en wanneer. Door ze tijdig op de hoogte te stellen weten ze wat er gaat komen en wat er van ze verwacht wordt.

 

Huishoudelijke taken

Maar welke taken kun je je kind geven? Naast de leeftijd is dat natuurlijk ook erg afhankelijk van het kind zelf. Jij als ouder weet natuurlijk het beste wat past bij je kind. Maar met dit overzicht heb je in ieder geval een richtlijn. En het is natuurlijk niet de bedoeling dat je kind alle taken elke week doet, je kunt bijvoorbeeld rouleren. Laat ze vooral ook lekker genieten van hun kinderjaren!

Download de gratis checklist met handig overzicht per leeftijd.