Selecteer een pagina

7 plekken waar vaak rommel ligt in huis (en zo kun je ze opruimen)

We hebben allemaal plekken in huis waar zich snel allerlei spullen verzamelen. Omdat het soms makkelijker is om even iets neer te leggen zonder het meteen op te ruimen. Maar op de lange termijn zorgt meteen opruimen wel voor een opgeruimd huis in plaats van overal rommel. Tijd dus om de meest voorkomende rommelplekken onder de loop te nemen en ze op te ruimen.

De tafel

Een grote lege vlakte, ideaal om wat spullen op te leggen als je thuis komt uit je werk of de kinderen uit school. Maar vergeet niet dat de tafel als voornaamste doel heeft om eraan te eten…..

Opruimen dus die spullen, wat tips:

 • Zorg dat elke avond voor het naar bed gaan, je tafel leeg is. Anders komen er alleen maar meer spullen bij.
 • De tafel is vaak de plek waar post, kranten en folders neergelegd worden. Maak ergens anders een plek waar je dat kunt bewaren, zo raak je ook nooit belangrijke papieren kwijt.
 • Leg het niet neer, maar leg het weg. Leer jezelf echt aan om het meteen op te ruimen in plaats van het ‘even’ neer te leggen.

 

Het aanrecht

Een ideale plek om van alles neer te leggen of te laten staan na gebruik.

Opruimtips:

 • Zet elke dag de vaatwasser aan en ruim hem ook elke dag weer uit. Daardoor kun je direct de vuile vaat erin zetten en hoeft het niet op het aanrecht te blijven staan. Heb je geen vaatwasser? Kijk wat een handig systeem voor je is, je zou bijvoorbeeld meteen na gebruik de afwas kunnen doen en het laten drogen op het rek.
 • Zorg dat je spullen na gebruik meteen terug zet. Dus koffie, zout of tosti ijzer gebruikt? Plaats het meteen terug in de kast waar je het zojuist hebt uitgehaald.
 • Zorg er dan wel voor dat je de spullen eenvoudig terug kunt zetten in de kastjes. Is dat niet het geval, plan dan deze week nog een opruimsessie in je agenda om je kast op te ruimen. Want als het er makkelijk in past, zet je het ook sneller terug en laat je het niet op het aanrecht staan.
 • Bewaar spullen waar je ze nodig hebt. Dus de koffie in het kastje vlak bij het koffiezetapparaat. Dat is wel zo praktisch.

 

Vensterbanken

Overvolle vensterbanken met planten, accessoires, post en speelgoed. Je kunt het zo gek niet bedenken of we leggen het er even neer.

Opruimtips:

 • Weet je van jezelf dat het uiteindelijk toch weer de spuigaten gaat uitlopen? Hou ze dan gewoon leeg. Helemaal niks erop. Waardoor je optimaal kunt genieten als je naar buiten kijkt. En lekker praktisch als je de ramen moet zemen.
 • Wil je toch graag wat planten of accessoires neerzetten? Hou het dan beperkt. Om rust uit te stralen helpt het als je dezelfde soort planten en (kleur) potten gebruikt.

 

Je wasbak

Make-up, dagcrème, zeep, parfum, borstel….. Ideaal natuurlijk om lekker binnen handbereik te hebben. Maar oh jee voor dat je het weet heb je geen plek meer om normaal je handen te wassen.

Opruimtips:

 • Gebruik je echt alle spullen die op je wasbak staan? Maak eerst eens een selectie van wat je echt gebruikt.
 • Wat hoort echt op de wasbak? Ik denk dan aan bijvoorbeeld zeep, een beker en tandenborstel. De rest hoort in de kast.
 • Het mooiste is om een spiegelkast boven de wastafel te hebben. Daar kun je dan de spullen die je dagelijks gebruikt in kwijt.
 • Lees hier meer tips over het opruimen van je badkamer.

 

Het nachtkastje

Vervelend toch, wakker worden naast een berg met spullen op je nachtkastje? We nemen ’s avonds van alles mee maar vergeten het de volgende ochtend ook weer weg te halen.

Opruimtips:

 • Wat heb je elke nacht nodig? En moet dat dan OP het nachtkastje staan of kan dat ook IN het nachtkastje?
 • Lees je graag voor het slapen gaan. Zorg dat er maar 1 boek of 1 tijdschrift ligt. Je kunt ze toch niet allemaal tegelijk lezen….
 • Kijk elke ochtend even nadat je uit bed bent gestapt welke spullen niet horen op je nachtkastje en neem ze meteen mee.

 

In de gang/bij de kapstok

Dit zal voor de meeste mensen de eerste plek in huis zijn waar je binnenkomt. Dus ideaal om allerlei spullen die je in je hand hebt daar neer te leggen zodat je je handen vrij hebt om je schoenen en jas uit te doen. En hoe verleidelijk is het dan om die spullen daar gewoon lekker te laten liggen.

Opruimtips:

 • Zorg voor goede opruimmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een kapstok voor de jassen, een schoenenkast, een bewaarplek voor de sleutels en een mandje voor de handschoenen en sjaals.
 • Denk even wat je met tassen wilt doen. Gaan die meer naar de (slaap)kamer of wil je haken ophangen bij de kapstok om ze daaraan te doen? Voorkom dat ze op de grond blijven slingeren.

 

In de garage, schuur of zolder

Deze vallen een beetje onder dezelfde noemer omdat dit vaak ruimtes zijn waar we relatief kort en weinig zijn per dag. Ideaal om dus even iets neer te zetten waar je geen raad mee weet of nog geen beslissing over wilt nemen. Maar voor je het weet past je auto niet meer in de garage en kun je op zolder niet meer lopen.

Opruimtips:

 • Zorg voor een systeem. Maak per ruimte een plan van welke spullen je daar wilt bewaren en op welke plek. Zo voorkom je dat het een grote berg aan spullen wordt maar je overzicht krijgt wat waar ligt.
 • Voorkom dat er vuilnis of spullen van de kringloop in deze ruimtes staan. Breng die het liefst meteen weg, want voor je het weet blijft het weken of maanden in de weg staan.

 

 Zo hou je het opgeruimd

Is je rommelplek helemaal opgeruimd? Dan is het belangrijk om dat ook zo te houden. Dit helpt daarbij:

 • Zorg voor vaste plekken in huis voor al je spullen. Op die manier is het duidelijk waar het opgeruimd moet worden en ben je minder snel geneigd het dan maar even op de tafel te laten liggen of naar zolder te brengen.
 • Zorg dat deze plekken makkelijk zijn in het gebruik. Dus dat er geen spullen voor staan of dat het in je kast uitpuilt van een teveel aan spullen.
 • Hou het bij! Check elke dag even hoe het met je voormalige rommelplek gaat. Ligt er weer iets wat er niet hoort, meteen opruimen!

 

Welke van bovenstaande rommelplekken heb jij ook in huis? En erger je je daar regelmatig aan? Ruim die dan op. Plan vandaag nog een opruimsessie voor komende week in je agenda om ermee aan de slag te gaan.

———-

Hulp nodig of vragen over jouw persoonlijke rommelplekken? Plan gratis en vrijblijvend een belafspraak in.