Selecteer een pagina

Klantvraag: wat doe ik met oude telefoons en alle snoeren en kabels?

24 okt 2019

Vraag van een klant:

Hoi Marianne, heb een vraagje; zie iedere x wel jullie tips voorbij komen, maar zouden jullie eens aandacht kunnen besteden aan oude telefoons, wat je daarmee kan doen? Weg doen lukt me niet want er kan natuurlijk altijd iets bruikbaars op staan ? en eigenlijk doet ie het ook nog?. Om maar niet te praten over allerlei kabeltjes die ik tegenkom met opruimen, waar ik niet weet wat ik ermee aan moet (wel makkelijk te bewaren, dan heb je altijd kabeltjes in huis als je het nodig hebt)…

Bedankt voor je vraag! Herkenbare situatie denk ik voor veel mensen.

Telefoons

Oude telefoons die je zelf niet meer gebruikt kun je natuurlijk altijd weggeven aan (kinderen van) vrienden en familie. Of naar de kringloop brengen. Verkopen kan ook een optie zijn zoals bijvoorbeeld op Marktplaats of Facebook-verkooppagina’s in jouw dorp of stad. Er zijn ook goede doelen zoals CliniClowns en KNGF die mobiele telefoons inzamelen en daar geld voor krijgen omdat er nog bruikbare grondstoffen in zitten. Mooi toch? Jij ruimt op en helpt een goed doel!

Maar je wilt natuurlijk voorkomen dat er nog belangrijke (privé) gegevens op je mobiel staan als je het wegdoet. Kijk daarvoor op de site van de Consumentenbond hoe je veilig al je gegevens ervan af haalt. Het staat voor verschillende merken en types beschreven, je leest het hier.

Kabels & snoeren

En dan die kabeltjes en snoertjes. Pfff ja, echt om gek van te worden soms. Bij elke aankoop van elektrische apparaten krijg je er wel een voorraadje snoertjes bij. Die je vaak niet eens allemaal gebruikt.

Een paar tips:

  • Ga eens na welke snoertjes je vaak en regelmatig gebruikt, die leg je apart.
  • Kom je snoertjes tegen van apparaten die al lang de deur uit zijn? Dan kunnen deze ook wel weg toch?
  • Kom je snoeren tegen waarvan je geen idee hebt waar ze bij horen, dan kunnen die ook weg.
  • Kom je snoertjes tegen die je nog nooit hebt gebruikt en het apparaat is al een jaar oud of ouder? Dan is de kans dat je dat snoertje nodig hebt wel erg klein. Hup ook weg ermee.

Lever de snoeren en kabels die je niet meer houdt in bij de milieustraat van jouw gemeente. Dat is voor de recycling van koper en kunststof.

En wat doe je dan met de kabels en snoertjes die je wilt bewaren? Hier een paar makkelijke en goedkope ideeën om ze overzichtelijk op te bergen en bij elkaar te houden:

  • Gebruik een tie-wrap
  • Gebruik een vuilniszaksluiter
  • Gebruik wc-rollen (voordeel hiervan is dat je dan op de wc-rol kunt schrijven waar het snoertje van is)

 


Heb je met je nieuwe telefoon al je foto’s overzichtelijk houden? Lees hier dan wat tips hoe je dat het beste kunt doen!