Selecteer een pagina

5 redenen waarom rommel slecht is voor je gezondheid

21 mrt 2019

Verschillende onderzoeken tonen aan dat het echt beter is om een schoon en opgeruimd leven te leiden. Want orde helpt je concentreren, rommel zorgt voor stress.

Kijk eens om je heen? Zie je overal spullen liggen? In de keuken, op de eettafel, de kast, de bijzettafel en de grond? Liggen er ook overal stapeltjes papier en heb je je administratie al in tijden niet meer bijgewerkt? En dan heb ik het nog niet eens over de honderden mails in je mailbox die onbeantwoord blijven. Al deze rommel kan je mentale gezondheid beïnvloeden, negatief dan wel!

De rommel in je huis opruimen lijkt een sleutelfactor te zijn voor jouw geluksgevoel. Spullen opruimen is niet altijd even gemakkelijk maar het helpt wel je persoonlijke gezondheid.

Lees hier waarom een huishouden op orde zo goed voor je is.

1. Laag gevoel van welzijn

Wonen in de rommel belemmert je identificatie met je huis. Terwijl je huis juist een veilige haven zou moeten zijn waar je trots op bent en je fijn voelt. Een onderzoek aan de Universiteit van New Mexico laat zien dat het hebben van te veel spullen op een te kleine plek ertoe leidt dat je voelt dat je thuisomgeving je vijand is, niet je vriend.

2. Ongezonder eten

Een Australisch-Amerikaans onderzoek (2017) toont aan dat mensen daadwerkelijk meer koekjes en snacks eten wanneer ze in een rommelige en chaotische omgeving een keuze moeten maken voor voedsel. De deelnemers aten zelfs twee keer zoveel koekjes in een rommelige keuken dan in een keuken die opgeruimd was. Conclusie: je zal vaker naar de koekjestrommel grijpen in een rommelige omgeving waarin je geen gevoel van controle hebt.

3. Slechtere geestelijke gezondheid

Uit onderzoek van de Universiteit van South Carolina (2017) blijkt dat een comfortabele werkplek essentieel is voor de mentale gezondheid. Ander onderzoek laat de voordelen zien op je gezondheid wanneer je meer persoonlijke spullen op je werkplek hebt. Maar wanneer het te vol wordt en onoverzichtelijk heeft dit juist weer negatieve invloed. En natuurlijk draagt de stress die we voelen bij een overvolle mailbox niet bij aan onze geestelijke gezondheid, zoals je misschien uit ervaring weet!

4. Minder efficiënte visuele verwerking

Het is moeilijker om de gevoelens van mensen te lezen als je omgeving vol zit met willekeurige prikkels. Uit onderzoek aan de Universiteit van Cornell (2016) blijkt dat wanneer de achtergrond van een scène erg onoverzichtelijk is, kijkers het moeilijker vinden om de emoties op de gezichten van de personages te interpreteren. Als deze bevinding ook geldt in het dagelijks leven, betekent dit dat je minder nauwkeurig zult zijn in het uitzoeken hoe andere mensen zich echt voelen dan wanneer je ze in een overvolle ruimte ziet.

5. Minder efficiënt denken

Onderzoek aan de Universiteit van Toronto toont aan dat mentale rommel één van de belangrijkste oorzaken is van leeftijd gerelateerde geheugenverlies. Het onderzoek stelt dat je door chaos in je hoofd minder efficiënt informatie kunt verwerken. Dit heeft gevolgen voor je korte termijn geheugen. Maar heeft ook effect op je lange termijn geheugen zoals het onthouden van namen van mensen.

 

Het opruimen van je huis lijkt dus zo zijn voordelen te hebben. Niet alleen om een lekker schoon en fris huis te hebben, maar voor je hele mentale gezondheid. Want een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.

Dus hup aan de slag dan maar! Als dat makkelijker gezegd is dan gedaan, download dan het gratis eboek voor een overzichtelijk en handig stappenplan. Je leert waar je moet beginnen met opruimen en alle do’s & don’ts van het opruimen: https://www.werkplekoporde.nl/gratis-e-boek-zo-lukt-opruimen-je-wel/

 

 

 

 

 

Bron – Psychologytoday.com, Susan Krauss Whitbourne