Selecteer een pagina

Bewaren of weggooien? Houden of toch weg doen?

28 mei 2019

Opruimen is eigenlijk niks anders dan beslissingen nemen. Wil ik dit houden? Zal ik het wegdoen? En als ik het wil bewaren, in welke kast of kamer ruim ik het op? Allemaal beslissingen die je moet nemen. En dat kan soms best lastig zijn! Maar gelukkig is er een manier om het makkelijker te maken.

Regelmatig vertellen klanten me dat ze het moeilijk vinden om artikelen weg te doen. Om verschillende redenen. Vaak blijf je vasthouden aan items uit schuldgevoel, misschien omdat je er ooit veel geld aan hebt uitgegeven of omdat je het artikel cadeau hebt gekregen. Of omdat ze sentimentele waarde bevatten.

Dus hoe kun je nu makkelijker en sneller beslissen of iets weg kan of niet? Stel jezelf dan de volgende vragen. Ze helpen je om beter te beoordelen of iets weg kan of dat je het toch wilt bewaren.

 • Is het item nog nuttig/ergens goed voor?
 • Hoe vaak wordt het item gebruikt (wanneer was de laatste keer?)
 • Zijn er meerdere of soortgelijke items in huis?
 • Heb ik een schuldgevoel als dit voorwerp weg zou gaan? (Was het een cadeau? Heb ik er veel geld voor betaald?)
 • Wat is de staat van het voorwerp? (Is het kapot of oud? Wat zou het kosten om het te laten maken, en heb ik dat er voor over?
 • Is dit item makkelijk, snel en goedkoop opnieuw te kopen? (Zit er een financieel risico aan als ik het nu weg doe maar over een jaar toch nodig heb?)
 • Is het item digitaal op te ruimen? (Door er bijvoorbeeld een foto van te maken?)
 • Is er ruim voldoende ruimte om dit item te bewaren?
 • Wat kost het om dit items te bewaren? (Voegt dit voorwerp rommel toe wat weer leidt tot chaos? Moet er voor dit voorwerp extra ruimte en opruimdozen gekocht worden?)
 • Heeft iemand anders (familie, vriend, kringloop) meer plezier van dit voorwerp?
 • En last but not least: word ik er blij van??

Wil je deze vragen bij de hand hebben bij je volgende opruimklus? Je kunt de beslissingenlijst hier downloaden.

Welke van de bovenstaande vragen stel jij jezelf de volgende keer als eerste bij twijfel over een item dat je aan het opruimen bent?


Vind je het moeilijk om jezelf deze vragen te stellen? Heb je liever wat tips & trics van een professional? Dat kan, ik help je graag op weg. Plan een belafspraak in (gratis en vrijblijvend). Vertel me waar je tegenaan loopt en ik geef je meteen wat handige tips. Klik hier voor mijn online agenda.