Selecteer een pagina

10 gewoontes in de keuken die je leven een stuk makkelijker maken

23 sep 2019

De keuken is een van de meest gebruikte plekken in huis. Belangrijk dus dat het daar overzichtelijk, schoon en opgeruimd is zodat alles vlotjes verloopt elke keer als jij en je gezinsleden er zijn. Deze volgende gewoontes helpen je daarbij. Doe je mee?

  1. Maak het aanrecht dagelijks schoon

Haal dagelijks een doekje over het aanrecht om kruimels of viezigheid weg te halen. Het liefst meerdere keren per dag. Zo blijft je werkblad schoon en hygiënisch en kan de viezigheid ook niet in de kasten of op de grond terecht komen. Gebruik een schone, vochtige doek.

Extra tip: verschoon regelmatig je vaatdoek, er blijven namelijk ontelbaar bacteriën achter. Vaak kun je ze eenvoudig wassen, stop ze bijvoorbeeld standaard bij je wasje met handdoeken.

Nog een extra tip: maak je wasbak regelmatig schoon. Je zal zien dat je hele keuken daar van opknapt

  1. Ruim je spullen van het aanrecht

Zet op het aanrecht alleen spullen die je nodig hebt, dus laat niet alles staan. Waarschijnlijk heb je sowieso al een koffiezetapparaat, waterkoker en blender staan. De rest zoveel mogelijk opbergen in je kastjes. Ook als je ze dagelijks gebruikt. Zorg voor logische plekken. Dus koffie en thee vlakbij je theepot, kopjes en glazen. Spullen die je meerdere keren op een dag gebruikt zoals borden en bestek zo veel mogelijk op ooghoogte zodat je ze snel kunt pakken.

  1. Zet de vaatwasser ’s avonds meteen aan

Of als je geen vaatwasser hebt: doe meteen de vaat na het avond eten. Dat ruimt natuurlijk helemaal lekker op en zo start je de ochtend ook niet met een vuile vaat in je wasbak. Door het meteen na het eten te doen, creëer je een mooie gewoonte en zal je het niet snel vergeten.

Laat ook gezinsleden meehelpen met het doen van de vaat, afdrogen of het inruimen van de vaatwasser.

  1. Maak de vaatwasser elke ochtend leeg

Wat doe je als eerste als je beneden komt? Koffie of thee zetten en ontbijten? Voeg daar een nieuwe gewoonte aan toe, namelijk het leegmaken van de vaatwasser of het leeghalen van je afdruiprek.

Was je met de hand af dan leg je meestal na het afdrogen alles meteen al op z’n plek. Maar gebruik je een afdruiprek of heb je een vaatwasser, laat die niet vol liggen. Want het gevolg is dat alles op het aanrecht of eettafel blijft staan. Of nog erger, dat schoon en vies door elkaar staat! Kun je weer opnieuw beginnen…..  Meteen opruimen dus zodra het droog is.

  1. Ruim direct op

Heb je iets gebruikt en niet meer nodig? Ruim het direct op! Laat het niet op het aanrecht staan. Dit geldt eigenlijk voor alles, en dus ook in de keuken: als je het binnen 2 minuten kunt doen, doe het dan meteen. Dus heb je de mixer gebruikt? Schoonmaken en opruimen. Schaar gebruikt? Ook meteen weer terug op z’n plek. Kleine moeite, groot plezier. Dit voorkomt rommel of het zoeken naar je spullen omdat ze overal liggen.

  1. Maak een boodschappenlijstje voordat je niks meer hebt

Een goede gewoonte is om producten waarvan je het laatste pak, fles of zakje gebruikt direct op je boodschappenlijst te zetten. Zo voorkom je dat je mis grijpt en iets dus niet in huis hebt.

Leer dit ook je gezinsleden aan, zo voorkom je dat ’s ochtends ineens de melk of het brood op is.

  1. Check of er niks over de datum is

Loop regelmatig je koelkast, vriezer en voorraadkast na om te checken of er niks over datum is. Elke keer gebeurt het toch weer dat je iets vergeten bent en er langer staat dan gepland. Check de datum of gebruik je zintuigen bij twijfel 😉

  1. Leeg de vuilnisbakken regelmatig

Heb jij ook verschillende vuilnisbakken in de keuken staan voor restafval, plastic en GFT? Leeg die dan regelmatig om vervelende geurtjes in je keuken te voorkomen, daar wordt niemand blij van.

  1. Kook extra porties

Waarom zou je er geen gewoonte van maken om regelmatig dubbele (of zelfs nog meer) porties te maken? Je bent namelijk toch aan het koken dan maakt het niet zoveel uit of je nu voor 1 of 3 dagen spaghetti saus maakt bijvoorbeeld. Wat over is gaat in de vriezer. Dat scheelt dus een hoop tijd voor de volgende keer als je pasta eet.

  1. Doe elke avond een rondje

Leer jezelf aan dat je elke avond een rondje door de keuken loopt om te zorgen dat alles schoon en opgeruimd is. Maar gebruik het rondje ook om bijvoorbeeld al wat spullen voor het ontbijt klaar te zetten, brood uit de vriezer te halen of de lunchtrommels klaar te zetten. Alles waardoor jouw ochtend snel en soepel verloopt.

 

Welke van deze gewoontes doe jij al dagelijks?


Vind je het moeilijk om dagelijks je huishoudelijke taken vol te houden? Maak dan eens een huishoudschema! Dat kun je zelf doen, of ik kan je erbij helpen. Lees hier de tips om zo’n schema te maken zodat je meer overzicht en structuur krijgt in je huishouden.