Selecteer een pagina

Kitten, hond, vis of konijn in huis? Zo hou je het opgeruimd en schoon!

3 okt 2019

Hartstikke gezellig natuurlijk een huishouden met huisdieren. Maar hoe hou je de boel nou een beetje schoon en opgeruimd met al die haren, hun eten, manden en speeltjes? Je leest het hier.

Haar

Laten we maar meteen beginnen met de grootste rommelmaker: haar. Ze zitten overal: op de grond, op de bank, aan je kleren, op het bed…..

 • Er werkt eigenlijk maar één ding echt goed en dat is kammen, kammen, kammen en nog eens kammen! Zorg dat je het zeker 2x per week doet. Uiteraard afhankelijk van het soort hond wat je hebt, maar bij katten zou ik het zeker doen want die verharen eigenlijk altijd. En je moet het maar zo zien, wat je met kammen weghaalt ligt niet meer als een uitgespuugde haarbal op je mooie vloerkleed 😉
 • Stofzuig regelmatig. Niet alleen de vloer, maar neem ook de plekken waar je hond of kat ligt mee. Denk aan de bank, je bed of zijn eigen mand natuurlijk. Heb je een stenen of houten vloer dan werken swifferdoekjes ook altijd fijn.
 • Heb je regelmatig haren op je kleding? Zorg dan dat er een plakroller of kledingborstel bij de kapstok ligt. Zodat je altijd snel wat haren weg kunt halen voordat je de deur uitloopt.

Eten

 • Voor honden en katten: neem een klein hoekje in je keuken die je anders toch niet gebruikt. Zorg voor een afneembare mat of stuk zeil/vinyl die niet kan verschuiven en zet daar de eet- en drinkbakken op.
 • Konijnen: Of je nou een konijn binnen hebt of buiten, probeer hooi zo veel mogelijk in je schuur of garage te bewaren. Moet je het echt in huis bewaren zorg dan dat je per keer kleine hoeveelheden koopt en goed afsluit.

Accessoires

 • Hond: zet een leuk mandje in de gang of bij de kapstok waar alle spulletjes inzitten die je nodig hebt bij het uitlaten. Dus riem, poepzakjes, snoepjes etc. Zo vergeet je niks en weet iedereen in huis het te vinden.
 • Vissen: wanneer je de vissenkom verschoont, doe je de vissen even in een tijdelijke bak. Gebruik die bak ook voor het bewaren van het voedsel, waterzuiveraars en dergelijke. Zo hou je alles bij elkaar. Wel de voorraad er eens uithalen voordat je de vis erin doet natuurlijk ?
 • Speelgoed: beperk het speelgoed voor je huisdier tot waarmee je dier echt speelt. Het is niet nodig om 7 ballen op de grond te hebben liggen, hij kan er toch maar met eentje tegelijk spelen.
 • Kijk even kritisch naar het aantal manden en dekens die je huisdier in gebruik heeft. Zeker als je ook nog een bench hebt staan, kan het aardig vol worden in huis. Leer je huisdier in zijn mand te slapen. En als hij toch altijd op de bank ligt en je dat geen probleem vindt, dan kan de mand ook de deur wel uit, toch? Opgeruimd staat netjes.
 • Hou alle administratie rond je huisdier bij elkaar. Dus alle documenten, vaccinaties en dierenarts informatie. Mocht er iets zijn dan heb je alles bij elkaar in een mapje zitten.

Poep

 • Kat: tuurlijk is het fijn als je geen kattenbak in huis hoeft te hebben en de kat ergens buiten zijn behoefte doet. Maar hoe irritant is die kat van de buren die het altijd in jouw tuin doet? Neem dus je verantwoordelijkheid en zorg voor een goede kattenbak in huis die je regelmatig schoonmaakt. Ik hou van het klontervormige grind omdat je makkelijk alles eruit kunt scheppen en het haast niet ruikt. Zeker niet al je de ultra hygiëne variant neemt.
 • Konijn: je konijn heeft een favoriete plek in zijn hok waar hij zijn behoefte doet. Leg daar een krant neer zodat het verschonen extra makkelijk gaat. En tegenwoordig hebben ze ook speciale konijnen wc’s (plastic bakje die je in de hoek kunt zetten). Dan hoef je niet meteen het hele hok schoon te maken.
 • Hond: wellicht overbodig, maar neem altijd zakjes mee om de poep op te ruimen. Niks is zo vervelend als in een verse hondendrol stappen!

 

Heb jij nog een goede schoonmaak/opruimtip als het om je huisdier gaat? Laat het ons weten!