Selecteer een pagina

Zo maak je een planning voor je huishouden. Met gratis download!

14 okt 2019

Vraag van een klant: ‘Het lukt me niet om structuur en regelmaat aan te brengen in mijn huishouden en de huishoudelijke taken. Hoe zorg ik er voor dat ik mijn huis schoon hou, de was doe en er boodschappen in huis zijn? Kun je een huishoudschema voor me maken?’

Met deze vraag belde Evy (niet haar echte naam) mij een paar weken terug. Door haar drukke baan, drukke gezin en het feit dat ze lichtelijk chaotisch is (haar eigen woorden 😉 ) lukt het haar maar niet om regelmatig de huishoudelijke taken te doen.

We besloten samen een weekplanning te maken met daarin de huishoudelijke taken die zij in ieder geval graag wekelijks gedaan wil of moet hebben. Vervolgens hebben we per dag gekeken wat ze qua tijd en energie naast haar werk en gezin realistisch gezien nog aan klussen kan doen.

Ze werkt op maandag, woensdag en vrijdag. Op haar werkdagen vindt ze het vervelend om nog te moeten koken aangezien ze pas tussen half 6 en 6 uur thuis is. Ze kiest er dan voor een maaltijd uit de vriezer te halen die ze eerder heeft klaargemaakt. Zo eet ze gezond maar is ze toch snel klaar.

Zo kwamen we uiteindelijk op onderstaand schema. Heel persoonlijk natuurlijk, zo’n schema zal voor iedereen anders zijn. Maar voor Evy werkt het op deze manier, omdat ze nu precies per dag weet wat ze in het huishouden moet doen. Daardoor loopt ze niet langer meer achter de feiten aan en kan ze ook de rust vinden aan het einde van de dag als haar taken gedaan zijn. Hoe fijn is dat?

——–

Wil je ook een huishoudschema maken voor jezelf? Hier kun je een blanco schema downloaden om zelf in te vullen.

Hoe pak je het aan?

  • Bedenk wat je allemaal in het huishouden wilt doen en hoe vaak.
  • Heb je gezinsleden? Kijk dan of zij kunnen helpen en bespreek dat ook. Of kun je het jezelf makkelijker maken door huishoudelijke hulp eens per maand de grote klussen te laten doen? Of door bijvoorbeeld af en toe je boodschappen thuis te laten bezorgen?
  • Bekijk per dag hoeveel tijd je kunt en wilt besteden aan het huishouden.
  • Plan per dag wat je naast je werk of andere bezigheden kunt en wilt doen.
  • Het is prima om af en toe te schuiven met het schema als blijkt dat iets toch te veel is en niet werkt. Uitgangspunt is dat dit schema je moet helpen.
  • Plan ruim in, liever tijd over om te relaxen dan gestrest achter de feiten aan lopen.
  • En lukt het een dagje niet door omstandigheden? Geen probleem, morgen is er weer een dag!

———

Liever hulp bij jouw persoonlijke huishoudschema?

Geen probleem! Met een telefonische afspraak van ongeveer 45 minuten kan ik voor jou al een persoonlijk schema maken. Daarin staan dan je dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse huishoudelijke taken. Allemaal overzichtelijk in een document. De kosten zijn totaal € 60.

Interesse? Whatsapp/bel 06 – 44 954 250 of mail me info@werkplekoporde.nl. Maar je kunt natuurlijk ook meteen een belafspraak inplannen om het schema te maken!