Selecteer een pagina

Zo ruim je jouw vriezer op! (inclusief handig inhoudsoverzicht)

7 feb 2019

Ken je dat? Je bent op zoek naar iets in je vriezer en komt van alles tegen waarvan je niet meer weet wat erin zit? Bijna dagelijks stop je van alles in je vriezer om er op een later tijdstip van te kunnen genieten. Of het nu brood, vissticks, groente, kroketten, ijsjes, bladerdeeg of allerlei lekkere kliekjes zijn. Maar het is natuurlijk zonde als je na maanden iets eruit haalt wat z’n beste tijd wel heeft gehad omdat je niet meer wist dat het erin zat. Dat kan anders! Hoe? Nou zo!

  • Voorbereiding

Voordat je gaat beginnen heb je een goede voorbereiding nodig. Want je eten wordt er niet beter op als je het te lang uit de vriezer houdt. Dit heb je nodig:

-een sopje met wat schone vaatdoeken

-een lege emmer of teil om het ijs in op te vangen

-droge (hand)doeken

-het inhoudsoverzicht (later meer hierover) en een pen

-etiketten die je makkelijk op kunt plakken en er weer af kunt halen. Deze zijn bedoeld om aan te geven wat er in je bakjes en zakjes zit als dat van de buitenkant niet duidelijk is. Vergeet niet de datum en voor hoeveel personen het is, er op te zetten.

-tenslotte zorg je dat je minimaal 30 minuten niet gestoord wordt!

  • Zet je vriezer uit

Als je het doet, doe je het goed. Dus je ontdooit meteen de hele vriezer zodat al het ijs aan de binnenkant weg is. Kijk even of je jouw vriezer apart uit kunt zetten, dat werkt niet bij alle koel/vriescombinaties.

Leg de droge doeken voor je vriezer, die vangen het ijs en water op. 

  • Haal alles uit je vriezer

Haal alles één voor één uit je vriezer. Wat weg kan, leg je zo lang even in de gootsteen, dat kun je op een later tijdstip rustig weggooien. Wat je wilt bewaren, hou je apart. Het mooiste is natuurlijk als het buiten vriest, dan kun je daar rustig je spullen laten liggen zonder dat ze direct ontdooien.

  • Maak de vriezer schoon

Zorg dat al het ijs aan de binnenkant weg is (gebruik je teil om het ijs in op te vangen) en haal door de hele vriezer een lekker sopje. Vergeet ook de lades niet schoon te maken!

  • Inhoudsoverzicht

Je vriezer is nu weer lekker schoon en ijsvrij 🙂 Voordat je alles terug legt, schrijf je op het handige inhoudsoverzicht wat je allemaal hebt. Je kunt het overzicht hier gratis downloaden. Op die manier zie je direct wat er allemaal in je vriezer ligt. En een handig hulpmiddel bij het plannen van je maaltijden. Met dit overzicht weet je altijd wat er in je vriezer zit en hoef je nooit meer iets weg te gooien.

Gebruik nu ook de etiketten als aan de buitenkant niet duidelijk is wat er in je zakjes of doosjes zit. Dat is makkelijker zoeken voor jou en je gezinsleden.

  • Ruim alles slim weer in

Klaar dus om alles wat je wilt bewaren weer terug in je vriezer te leggen. Net als alle andere dingen in huis, ruim je ook hier soort-zoekt-soort op. Dus al het brood bij elkaar, al het vis bij elkaar, alle ijsjes bij elkaar. Op die manier kun je altijd snel vinden wat je nodig hebt.

  • Hou het bij

Je hebt weer een heerlijk opgeruimde en schone vriezer! Fijn hè. Nu is het een kwestie van bijhouden. Zorg dat je elke keer als je iets uit de vriezer haalt het ook van je overzicht te halen. Hetzelfde geldt natuurlijk als je iets erin legt. Door te zorgen voor een actueel inhoudsoverzicht bespaar je jezelf veel tijd bij het samenstellen van je maaltijden maar ook bij het doen van de boodschappen. Als je een boodschappenlijst aan het maken bent, vergeet dan niet op je overzicht te kijken want wellicht heb je al het een en ander in huis.

Veel succes met het opruimen van je vriezer. Laat je me hieronder weten of het is gelukt?